Gdy myślisz o chlebie, to nie tylko go widzisz, ale i czujesz? Ja też! Zapach świeżego pieczywa, to woń, która daje człowiekowi wiele radości i przywodzi same pozytywne skojarzenia. Chleb bez drożdży, na zakwasie, chleb na liściu kapusty – to smaki często dziś poszukiwane, bo po pierwsze smaczne i zdrowe, a po drugie kojarzące się z domowymi wypiekami, przygotowywanymi przez nasze babcie lub mamy w piecach chlebowych. Kto ma taki piec, ten szczęściarzem. Ale ci co nie mają, nie są skazani na wypchane chemią zamienniki noszące, o zgrozo, miano „pieczywa”. Mogą tego typu rarytasy kupić w dobrych piekarniach, również w Rzeszowie.

Chleb wiejski, bo tak potocznie jest nazywany chleb upieczony bez drożdży, na zakwasie, to najzdrowsze pieczywo. Zbawienny dla naszego zdrowia i organizmu jest proces fermentacji bakteryjnej ciasta chlebowego i powstanie kwasu mlekowego. Wówczas zostają zniszczone toksyny, związki pleśniowe oraz rakotwórcze a kwas fitynowy, występujący w ziarnach zbóż, który uniemożliwia wchłanianie cynku, żelaza, wapnia i magnezu, zostaje zdezaktywowany, dzięki czemu nasz organizm może przyswoić te cenne pierwiastki. Przy dzisiejszym trybie życia chleb na zakwasie może być traktowany jako suplement diety a nawet lekarstwo. Kwas mlekowy, występujący naturalnie w naszym organizmie, ale niszczony przez niewłaściwą dietę czy antybiotyki, powinien być uzupełniany, gdyż reguluje pracę przewodu pokarmowego. Jedzenie tzw. chleba wiejskiego jest zdrowe z wielu powodów, a żeby je wszystkie opisać, należałoby wydać na ten temat książkę.

Chleb na zakwasie jest lepszy od chleba na drożdżach także z ekonomicznego punktu widzenia – jest dłużej świeży i nie pleśnieje.

Pszenny, żytni a może pszenno-żytni, z pestkami, ziarnami, grochem, pieczony na liściu kapusty albo w inny sposób – który wybrać?

Chleb żytni, czyli pieczywo ciemne to według dietetyków najlepszy wybór. Pomaga utrzymać prawidłową wagę, wywołuje odczucie sytości, przez co również niweluje chęć podjadania. W ziarnie żyta znajdują się: węglowodany, białka, aminokwasy, lipidy, woda, substancje mineralne i witaminy. Chleb żytni wiejski, spożywany codziennie, pozwala obniżyć poziom „złego” cholesterolu, ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych, jest dobry dla cukrzyków i wzmacnia odporność.

Chleb wiejski czy to żytni, czy pszenny, pieczony na zakwasie bez drożdży, często dla smaku na liściu kapusty lub chrzanu do kupienia w Rzeszowie! Do sklepów marsz! Lub na www.sklepanmar.pl

Zdjęcie pobrane ze strony: unsplash.com


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *